Producción cacaotera en el Ecuador el caso del Cantón Palenque 2009 - 2010
No hay miniatura disponible
Archivos
Fecha
2011-10-06
Título de la revista
ISSN de la revista
Título del volumen
Editor
Universidad de Guayaquil Facultad de Ciencias Económicas
Resumen
En el CAPÍTULO I se hace referencia al problema de la producción cacaotera del cantón Palenque; la justificación del problema, los objetivos tantos los objetivos generales como los objetivos específicos, la hipótesis en la cual nos relata que se ha dejado un poco de lado el cultivo de este producto, posteriormente nos centraremos en el marco teórico y por ultimo en la metodología. El CAPÍTULO II nos hace referencia al sector primario del Ecuador, en el hacemos referencias en cuanto a la estructura de la actividad agrícola, la producción cacaotera en el Ecuador, seguido de los antecedentes de la producción de cacao en nuestro territorio para luego continuar con los niveles de producción del cacao para el período (2005 – 2008) , y la participación de nuestro cacao en la producción mundial, seguido de la producción del cantón Palenque en cual hace referencia a nuestra investigación; los factores internos y externos que afectan la producción del cacao en el Ecuador y en especial la del cantón Palenque, los incrementos de la demanda de otros productos agrícolas , la demanda de la producción de cacao ordinario y cacao fino de aroma en los mercados internacionales, para culminar con la situación económica y social de la población ligada a la producción del cacao. Por otro lado en el CAPÍTULO III nos centraremos en la producción del cacao en el cantón Palenque para el período (2009 – 2010), la superficie cultivada y la participación de la producción nacional; los requerimientos climáticos y del suelo, como también las plagas y las enfermedades, la estructura productiva y la cadena de valor, para seguir con el mercado interno y la dinámica mundial y regional del cacao en el (2009 – 2010).
In CHAPTER I referred to the problem of Palenque Canton cocoa production , the justification of the problem , many goals overall objectives and the specific objectives , the hypothesis which tells us that it has been left a little side crop product , then we will focus on the theoretical framework and finally in the methodology. CHAPTER II refers us to the primary sector of Ecuador , in the references we make regarding the structure of agriculture , cocoa production in Ecuador , followed by a history of cocoa production in our country and then continue with the cocoa production levels for the period (2005 - 2008) , and the participation of our global cocoa production , followed by the production of the canton Palenque which refers to our research , the internal and external factors that affect the production of cacao in Ecuador and especially the Palenque canton , increases in demand for other agricultural products , the demand for regular cocoa production and fine aroma cacao in international markets , culminating in the economic and social situation of the population linked to the production of cocoa. On the other hand in CHAPTER III will focus on the production of cocoa in the canton Palenque for the period (2009 - 2010) , the cultivated area and the participation of the national production of climatic and soil requirements , as well as pests and diseases , the production structure and the value chain , to continue with the domestic and global and regional dynamics of cocoa in the ( 2009-2010 )
In CHAPTER I referred to the problem of Palenque Canton cocoa production , the justification of the problem , many goals overall objectives and the specific objectives , the hypothesis which tells us that it has been left a little side crop product , then we will focus on the theoretical framework and finally in the methodology. CHAPTER II refers us to the primary sector of Ecuador , in the references we make regarding the structure of agriculture , cocoa production in Ecuador , followed by a history of cocoa production in our country and then continue with the cocoa production levels for the period (2005 - 2008) , and the participation of our global cocoa production , followed by the production of the canton Palenque which refers to our research , the internal and external factors that affect the production of cacao in Ecuador and especially the Palenque canton , increases in demand for other agricultural products , the demand for regular cocoa production and fine aroma cacao in international markets , culminating in the economic and social situation of the population linked to the production of cocoa. On the other hand in CHAPTER III will focus on the production of cocoa in the canton Palenque for the period (2009 - 2010) , the cultivated area and the participation of the national production of climatic and soil requirements , as well as pests and diseases , the production structure and the value chain , to continue with the domestic and global and regional dynamics of cocoa in the ( 2009-2010 )
Descripción
PDF
Palabras clave
CACAO, CANTÓN PALENQUE, PRODUCCIÓN DE CACAO, SECTOR AGROINDUSTRIAL