Control de procesos de producción de la compañía de criaderos de larva de camarón en el cantón Palmar periodo 2017
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Fecha
2019
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Editor
Universidad de Guayaquil Facultad de Ciencias Administrativas
Resumen
El presente trabajo de investigación se realizó con la finalidad de mejorar el control
interno en el área de producción de la compañía de criadero de larvas de camarón. En los pocos
años que lleva la compañía en el mercado, se evaluó los procesos de producción encontrándose
varios problemas, falta de control en los procesos de la cría y manipulación del camarón, falta de
organización interna en el área de producción y en otras áreas administrativas, desconocimiento
del personal de las políticas y procedimientos. Se usó la metodología basándose en las teorías y
en la investigación de campo, apoyada de la información proporcionada de las técnicas de
investigación tales como: la observación, la descripción, la encuesta al personal sobre los
procesos del área de producción. Lo cual evidenció la falta de un manual que le permita
desarrollar sus funciones. Se propone el diseño de un manual de control de procesos de
producción, mediante las políticas y procedimientos que ayudarán a mejorar las funciones del
personal del área de producción y otras áreas administrativas para evitar los errores y las
debilidades existentes en los procesos de producción, fortaleciendo la organización y el control
sobre todas las actividades productivas de la empresa incrementando sus recursos económicos.
This research work was carried out with the purpose of improving internal control in the production area of the shrimp larvae breeding company. In the few years that the company has been in the market, the production processes were evaluated, finding several problems, lack of control in the processes of shrimp farming and handling, lack of internal organization in the production area and in other administrative areas, staff ignorance of policies and procedures. The methodology was used based on theories and field research, supported by the information provided from the research techniques such as: observation, description, personnel survey on the processes of the production area. Which evidenced the lack of a manual that allows him to develop his functions. The design of a production process control manual is proposed, through policies and procedures that will help improve the functions of the personnel in the production area and other administrative areas to avoid errors and weaknesses in the production processes, strengthening the organization and control over all the productive activities of the company increasing its economic resources.
This research work was carried out with the purpose of improving internal control in the production area of the shrimp larvae breeding company. In the few years that the company has been in the market, the production processes were evaluated, finding several problems, lack of control in the processes of shrimp farming and handling, lack of internal organization in the production area and in other administrative areas, staff ignorance of policies and procedures. The methodology was used based on theories and field research, supported by the information provided from the research techniques such as: observation, description, personnel survey on the processes of the production area. Which evidenced the lack of a manual that allows him to develop his functions. The design of a production process control manual is proposed, through policies and procedures that will help improve the functions of the personnel in the production area and other administrative areas to avoid errors and weaknesses in the production processes, strengthening the organization and control over all the productive activities of the company increasing its economic resources.
Descripción
Palabras clave
MANUAL, INVENTARIO, CONTROLES, PROCESOS